Varkensoesters op Japanse wijze – Marley Spoon

Ook vandaag heb ik weer een recept gemaakt van Marley Spoon. Dit keer een recept met varkensoesters. Voor mij de eerste keer dat ik dit stuk vlees klaarmaak en ook de eerste keer dat ik het eet. Omdat ik het vlees alleen van naam kende heb ik op internet gezocht of ik erachter kon komen wat varkensoesters nou eigenlijk zijn.

Op de site mijnslager vond ik het volgende:

oester
Varkensoesters worden gesneden van de fricandeaudelen van het varken. Het zijn kleine ronde schijfjes varkensvlees (biefstukjes) van ongeveer 100 gram en absoluut vetloos. Ze zijn de dikkere tegenhangers van de schnitzel en zijn snel klaar. Voor het lekkere is het slim om ze niet te lang te bakken, een heel klein beetje rosé kan geen kwaad. Door de dikkere snit van het vlees zijn ze wat minder snel droog dan een schnitzel.

Wat ook handig is, op deze site word, naast een uitleg over het stukje vlees, ook verteld hoelang het ongeveer gebakken moet worden en wat de voedingswaarde zijn.

Bereidingswijze

Portie: 2 personen
bereidingstijd: 30 minuten
eigenschap: lactosevrij
calorieën: 640 kcal per persoon

Ingrediënten:

(gekregen)
2 Lindenhoff varkensoesters
1 verse rode Thai chilipeper
5g knoflook
10g verse gember
1 groentebouillonblokje
200g mie noedels
200g sperziebonen
1 sinaasappel
5g wit sesamzaad
15g honing
50ml teriyakisaus

(zelf)
zout
plantaardige olie

Deze dingen heb je nodig:
maatbeker
zeef
middelgrote koekenpan
keukenrasp
citruspers
wok of grote koekenpan
kleine kookpan

Als eerste moet je het vlees droogdeppen, als je nog pezen ziet verwijder je die en daarna snijd je het vlees in schijfjes van ongeveer 0,5cm dik.

Dan bereid je de marinade. Was de sinaasappel, rasp de schil en pers het sap eruit. Pel dan de knoflook en snijd deze in dunnen schijfjes. Schil ook de gember, was de chilipeper en hak beide fijn. Wil je minder pittig eten verwijder dan de zaadlijsten en gebruik maar de helft van de chilipeper. Vermeng alles met de teriyakisaus en de honing.

Marnieer het vlees en zorg dat de marinade er goed in kan trekken. Breng ondertussen 200ml water aan de kook en laat de helft van het bouillonblokje er in oplossen. De andere helft gebruik je niet.

Breng dan een andere, iets grotere, pan water aan de kook en haal deze van het vuur zodra het water kookt. Voeg dan wat zout en de noedels toe en laat 3 minuten weken. Giet daarna het water af en laat de noedels uitlekken.

Was de bonen en verwijder de uiteinden. Verhit daarna een wok of grote koekenpan met 1 el olie en bak het vlees hier in 1-2 minuten goudbruin. Haal het vlees uit de pan en bak dan de bonen ong. 1 minuut. Voeg de marinade, bouillon en het vlees toe en kook het geheel in ca. 5 minuten gaar. Voeg als laatst de noedels toe en vlak voor het serveren strooi je de sesamzaadjes nog over het gerecht.

Mijn versie van: Varkensoesters op Japanse wijze met groene bonen en noedels

Tips: Ook dit gerecht is weer vrij veel. En voor mij waren de verhouding noedels/groente ook niet helemaal goed. Ik heb liever meer groente, maar iedereen kan dat weer anders vinden. De varkensoesters vond ik erg lekker! Vooral toen ik het eten nog een tijdje liet staan. Hierdoor namen de noedels het vocht van de marinade en de bouillon op. Dit zorgde voor mijn gevoel voor nog meer smaak en maakt het geheel nog lekkerder.