Kipfilet uit de oven a la jamie

Vandaag een recept van Jamie Oliver! Jamies gebraden kipfilet met Bombay aardappeltjes met citroen. Ik moet zeggen dat ik dit gerecht niet moeilijk vond om te maken en het was nog lekker ook! Ik ben wel een beetje fan van Jamie maar maak eigenlijk nog veel te weinig van zijn recepten vandaar dat ik besloten heb om dit erecht te maken.

In het gerecht wordt kurkuma gebruikt. Misschien ken je deze naam niet maar dat kan komen omdat dit kruid onder meerdere namen te vinden is. Andere namen zijn bijvoorbeeld Koenjit of (Indiase) geelwortel. Het is een kruid dat vooral gebruikt word bij currygerechten. Kurkuma wordt gebruikt voor smaak, maar vooral ook omdat het zijn gele kleur afgeeft aan het gerecht.

Portie: 2 personen
bereidingstijd: 55 minuten
calorieën: 367,2 kcal per persoon

Ingrediënten:
2 aardappels (350 gram)
1/2 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
1 citroen
een paar takjes verse koriander
1/2 rode paprika
4 cm verse gember
2 stukken kipfilet
olijfolie
peper en zout

Voor je begint verwarm je de oven voor op 200°C. Daarna verwarm je op het vuur een pan water voor de aardappels. Terwijl alles warm word, schil je de aardappels en snijd je ze in blokjes van ong. 2,5cm. Als het water kookt, doe je de aardappels met wat zout in de pan en kook je ze 6 minuten. Giet ze daarna af en laat ze uitdampen (bijvoorbeeld in een vergiet).

Doe de kurkuma met de komijn in een kom. Rasp de helft van de citroenschil, pluk de korianderblaadjes en hak deze in grove stukjes en doe alles bij de andere kruiden.

Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd hem in grove stukken. Schil de gember, snijd er ” lucifertjes” van en doe ze samen met de stukjes paprika in de kom.

Snijd 3 schijfjes citroen en leg die opzij. pers de rest van de citroen uit boven de kom. schud de aardappeltjes en doe ze samen met de stukken kipfilet in de kom. Sprenkel er wat olie over, voeg een snufje (zee)zout en zwarte peper toe en hussel alles goed door elkaar.

Haal de kipfilets uit de kom en kieper de kom leeg in een braadslede (ong. 15cmx20cm). Spreid ze in een enkele laag uit en leg er eerste de plakjes citroen op en daarna de stukken kipfilet.

Dan sprenkel je nog wat olie over de schotel en zet je hem dan 25-35 minuten in de hete oven. Als de kip al goudbruin en gaar is mag je hem natuurlijk eerder uit de oven halen.

En dat was alles! Waarschijnlijk denk je dat het een hoop werk is, dat dacht ik eerst ook. Maar het lijkt vooral veel doordat het redelijk wat stappen zijn. Eigenlijk valt het uiteindelijk allemaal best wel mee. In ieder geval dat was mijn ervaring. Succes en eetsmakelijk!